Wednesday, 13 August 2008

Smart Reading

Salam Bahagia..

yea setelah lama menyepi dengan sibuk mengajar di sekolah, hari ni dapat juga meluangkan masa untuk update blog nie walaupon tidak lama , jadi hari ni saya nak berkongsi bersama kamu semua serba sedikit cara teknik2 membaca..

1. Belek Dahulu
mula2 kita belek la dulu tengok dari mula hingga akhir, sekurang-kurangnya kita dapat gambaran awal isi kandungan buku tersebut.

2.Buat Soalan
langkah kedua ialah kita membuat soalan, contohnya Ape jenis buku ini? eh buku ni ada berapa muka surat? ha.. tu sebagai contohnya saja.. jadi segala soalan adalah terpulang kepada anda semua..

3.Mula Membaca
ok.. sekarang bolehlah anda memulakan membaca buku kesayangan anda tadi, ingat! baca tu biarlah faham akan isi kandungannya tau.. tumpukan perhatian dalam setiap situasi. Apa yg penulis mahu sampaikan.

4.Cuba Ingat Semula.
setelah selesai kesemua langkah2 tadi cuba try ingat kembali sepintas lalu apa yg kita baca tadi, kalau kurang atau tak ingat langsung maknanya masih belum faham lagi.

kemuadian catatkan semula secara ringkas berdasarkan kefahaman dan ingatan.

5.Tengok Semula Catatan.
tanyakan semula adakah soalan yang kita cipta pada langah ke-2 tadi terjawab?

--mari sesama kita amalakanya--

3 comments:

UIVIAR said...

bes...=]....

Utubez said...

hehe..tu la pasal, selama ni dok main taram jer baca, bila dapat tahu skill baca yg smart, wah~! rasa semangat secara aotumatik datang :)

perokoksoleh said...

huhu.macam anak murid la aku niehh