Saturday, 18 July 2009

HARAM MENGHUKUM KE ATAS INDIVIDU ATAU GOLONGAN SEBELUM DITEGAKKAN HUJJAH SECARA JELAS DAN KETAT (dari saudara aznan)

HARAM MENGHUKUM KE ATAS INDIVIDU ATAU GOLONGAN SEBELUM DITEGAKKAN HUJJAH SECARA JELAS DAN KETAT

Diingatkan golongan salafi yang mudah menghukum sama ada golongan atau individu ini ahlul bid'ah atau sesat, dan suka mentahzir atau menghajr maka hendaklah berhati-hati. . Ini bukan manhaj salaf yang sebenar!!!.

Sila baca buku tulisan Kapten Hafiz Firdaus dalam bukunya "Berkenalan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah" yang menerangkan ciri-ciri ahli sunnah wal jamaah yang sebenarya dalam menghadapi kesalahan individu, ulamak atau golongan..

Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata, dia mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

Terdapat dua orang bersaudara dari kalangan Bani Israil, salah seorang daripadanya lazim berbuat dosa manakala yang lain bersungguh-sungguh dalam beribadah. Saudara yang bersungguh-sungguh dalam ibadah sering memandang saudaranya yang lain berbuat dosa, lalu dia berkata: “Berhentilah!”.

Pada satu hari dia mendapati saudaranya masih melakukan dosa lalu dia berkata: “Berhentilah!” Namun saudaranya menjawab: “Biarkan aku! Demi Tuhanku! Apakah engkau diutus untuk mengawasi aku?” Lalu saudara (yang bersungguh-sungguh dalam ibadah) berkata: “Demi Allah! Allah tidak akan mengampunkan engkau atau Allah tidak akan memasukkan engkau ke dalam syurga.”

Maka (beberapa ketika kemudian) ruh kedua-duanya dicabut dan mereka dihadapkan kepada (Allah)Tuhan sekalian alam. Lalu (Allah) bertanya kepada saudara yang bersungguh-sungguh dalam ibadah: “Apakah engkau mengetahui tentang Aku atau apakah engkau berkuasa atas apa yang berada di tangan-Ku?”

Dan (Allah) berkata kepada saudara yang lazim berbuat dosa: “Pergilah masuk ke syurga dengan Rahmat-Ku.” Dan (Allah) berkata kepada (saudara yang bersungguh-sungguh dalam ibadah): “Bawalah orang ini ke neraka.”

Berkata Abu Hurairah: “Demi jiwaku yang berada di Tangan-Nya, sungguh orang tersebut (saudara yang bersungguh-sungguh dalam ibadah) telah mengucapkan kata-kata yang membinasakan dunia dan akhiratnya.”

Sahih: Dikeluarkan oleh Abu Daud dan dinilai sahih oleh al-Albani dalam Shahih Sunan Abu Daud, hadis no: 4901 (Kitab al-Adab,Bab larangan dari menganiaya)

No comments: