Saturday, 23 October 2010

Resepi chicken tikka masala

Assalamualaikum wbt.

Saya tak tahu berapa sukatan sebab saya guna agak2 sahaja. 

1. Potong ayam sesuka hati. Kalau nak dadu, dadu..kalau jenis bertulang..sesuka hati. 

2. Lumurkan ayam tu dengan halia, ketumbar, bawang putih yang dah ditumbuk. cili boh agak2,garam, serbuk lada hitam, hmm perah limau kemudian letak minyak sedikit. Pastu lumur pada ayam atau gaul.Biarkan 10 minit.

3. Panaskan kuali dan JANGAN LETAK MINYAK. goreng ayam tu..untuk 10  minit..agak2 juga.Kemudian angkat.

4. Chop halus2 cili merah dan bawang merah..

5. Guna kuali tadi, kalau ada minyaklebihan..guna minyak tu. kalau takde..tambah minyak sikit.

6. Goreng cili dan bawang merah yang dah chop.

7. Letak sedikit air asam jawa dan garam sikit AJE.

8. letak santan . terpulang nak lemak lebih atau tak nak.

9. bila dah mendidih sikit, letak ayam yang goreng tadi dan gaul..biarkan beberapa minit. dah agak pekat atau tak nak pekat. tutup api..dan boleh dah makan dengan roti naan ke atau nasi basmati 
makanan chicken tikka masala boleh makan dengan roti

1 comment:

BiJan said...

Syukran akk.. selalu aje makan kat sini tp masak x tau care :3